понеделник, 31 октомври 2011 г.

..Kosovo: Can You Imagine?




 
"Kosovo: Can You Imagine?"
е документален филм на Борис Малагурски за сърбите живеещи в Косово и човешките им права, които са отнети днес в 21век.
   Повечето косовски сърби са етнически асимилирани от албанците, които са днес мнозинството в Косово.
   Косово е под администрацията на ООН от 1999 година, когато НАТО бомбардира Сърбия в продължение на 78 дни за да отцепи Косово от Сърбия поради албанският сепаратизъм.
В годините на Косовската война хиляди сърби биват изгонени от домовете си, отвличани или избивани. Техните домове, културни и религиозни сгради изгаряни или унищожавани.
   Косово за сърбите е като Йерусалим за евреите - люлката на тяхната държавност, култура и религия. Повечето от важните сръбски православни манастири също са разположени в Косово.
Днес сърбите имат дълбока духовна връзка с Косово - земя, която днес бива чистена от всичко сръбско. Повечето косовски сърби нямат домове, някои от тях живеят в малки фургонни лагери или гета - всичко това в сърцето на Европа през 21 век.
   Във филма ние ще проследим историите на няколко сърби, които са станали жертви на националистическата и иридентистичната идеология, която беше в основата на създаването на чисто албанско Косово.
   Сърбите в Косово нямат основни човешки права. Ще останете шокирани от зверствата, които косовските сърби търпят всеки ден.


Няма коментари:

Публикуване на коментар