понеделник, 29 август 2011 г.

Днес!

Slavica moderna
(Днес)


Славянските земи на картата на света днес изглеждат внушително. В Казахстан славяните са почти 42% от населението. На т.нар. далекоизточно казачество и на неговите потомци дължим разширяването на славянските земи до Тихия океан. По всичко личи, че в бъдеще ще слушаме и четем все повече именно за тези най-източни славянски земи. Въпреки откровено дискриминационната политика на местните правителства за славяните в Прибалтика също ще дойдат по-добри времена. Дори само поради значителния им брой - между 20 и почти 40% от населението в малките републики. Броят на лужишките славяни в Югоизточна Германия непрекъснато намалява и днес дори по най-оптимистичните данни не надхвърля 100 000 души. Териториите на днешна Унгария и на днешна Румъния загубват окончателно славянския си облик до ХVIII в.
През последните 1400 г. Балканите имат решаващо място в славянското разселение. В резултат на последователната политика на правителствата в Атина през ХХ в. от почти 70% процента днес славяните на север от Солун са старателно претопени. Български говорят по-възрастните, а младото поколение (родените след 1960 г.) не знаят повече от 100 думи от езика на дедите си.
Много грешат тези, които вече определиха последните промени в Косово като окончателна загуба на областта за славянството. Трябва да е ясно - големите събития там тепърва предстоят. Плътната редица от новини, идващи предимно от северните части на областта, през последните дни показаха, че Косово вече е голямата гноясала язва на Европа. Вероятно при по-голяма активност от българска страна ще може да се съхрани славянският характер на българското население в Южно Косово и в днешна Албания. Западните и северозападните части на БЮРМ са напълно деславянизирани. Със задокеанска помощ малката държавица е всъщност вече федерализирана и върви към узаконяване на този факт значително по-бързо, отколкото към ЕС. На този фон антибългарската и антиславянската политика на Скопие може да изглеждат само гротескно.
Великото славянско разселение все още продължава...

Иван Петрински

Няма коментари:

Публикуване на коментар